Cirkulär AW för lärare
En efterlängtad ”cirkulär after work” återinförs nu under årets Green Week Varberg. Vi bjuder på föreläsningar, enklare mat och dryck. Observera att den här programpunkten endast är för lärare och personal vid Peder Skrivares skola.
Agenda
15.45 Klimat och globalt utvecklingsarbete med Den globala skolan
Klimatfrågan bottnar i ojämn föredelning av naturresurser globalt. I utbildning handlar därför klimatfrågan om djupa ämneskunskaper hos elever men också en förmåga att hantera värdekonflikter. På vilket sätt bedrivs svenskt utvecklingsarbete inom klimatområdet och hur kan det arbetet ta plats i klassrummet?
Amela Fific är regionledare inom Den globala skolan/Sida och har lång erfarenhet av arbetet med att implementera globala hållbara frågor i utbildning.
16.00–17.00 Klimatundervisning och hur AI kan förändra spelplanen
Hur kan elever få hjälp att tänka om vilken framtid de vill ha och vart vi verkar vara på väg?
Erik Sterner, forskare vid Environment for Development på Göteborgs Universitet, håller i en interaktiv föreläsning på temat men presenterar också lite praktiska verktyg för ämnesövergripande klimat- och hållbarhetsforskning. Dessa sträcker sig från det fysiska kortspelet Klimatkoll till hur vi kan använda Artificiell Intelligens (såsom ChatGPT) för att utveckla engagerande läromaterial i linje med läroplaner.
Många lärare drar sig för att undervisa om klimatet för att inte spä på den klimatoro unga idag redan känner. Det vill Klimatkoll råda bot på genom att förse lärare och elever med en rolig och hoppingivande ingång till ämnet. Klimatkoll är ett kortspel som går ut på att placera kort i rätt storleksordning – från minst till störst klimatpåverkan. Med kortspelet väcks intresse, engagemang och livliga diskussioner.
Därtill får deltagarna fri tillgång till pedagogiskt lärarmaterial såsom förslag på lektionsupplägg och ämnesspecifika övningar för alla ämnen där klimat och hållbar utveckling berörs: allt ifrån naturkunskap och teknik, till samhällskunskap och engelska.
17.00–18.00 Hur kan vi lära ut om vår tids stora ödesfråga?
En föreläsning om vad som händer inom klimat och miljöområdet. Vad sker i den snabba utvecklingen där innovation, ny teknik och beteendeförändringar tar form? Hur kan vi vara med och driva på hållbarhetsfrågorna? Vilka system finns där människor gemensamt kan förändra världen? Vilka områden bör vi fokusera på och vem engageras till ett förändringsarbete? Föreläsningen ger lärare verktyg och uppdaterad kunskap för att utbilda inom miljö- och klimat.
I över 16 år har Johanna Stål från Camino bevakat trender inom miljöfrågorna och spridit hoppingivande berättelser och idéer för framtiden genom texter, föreläsningar och forskningsprojekt.